Διατροφικές Διαταραχές

     Οι διατροφικές διαταραχές είναι πολυπαραγοντικές νόσοι με σημαντικές επιπλοκές όσον αφορά τη σωματική υγεία. Η διερεύνηση των διατροφικών διαταραχών έχει επεκταθεί τα τελευταία δέκα χρόνια συμπεριλαμβάνοντας πλέον διαταραχές όπως την επεισοδιακή υπερφαγία και την αποφευκτική περιοριστική διαταραχή πρόσληψης τροφής. Οι δυο αυτές πρόσφατα διαπιστωμένες διαταραχές μαζί με τη νευρική ανορεξία και τη νεκρογενή βουλιμία αποτελούν τις τέσσερις αναγνωρισμένες διατροφικές διαταραχές σύμφωνα του American Psychiatric association’s Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5),

     Επεισοδιακή υπερφαγία

  • Η επεισοδιακή υπερφαγία κατηγοριοποιήθηκε ως διατροφική διαταραχή για πρώτη φορά στο DSM-5 (2013).
  • Χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα υπερφαγικά επεισόδια (τουλάχιστον 1 την εβδομάδα τους τελευταίους 3 μήνες), τα οποία δεν συνοδεύονται από συμπεριφορές αντιρρόπησης για την αποφυγή πρόσληψης βάρους.
  • Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων το άτομο εμφανίζει απώλεια ελέγχου και ιδιαίτερη συναισθηματική δυσφορία
  • Η επεισοδιακή υπερφαγία οδηγεί συχνά σε παχυσαρκία, αλλά όχι πάντοτε, αφού αυτό εξαρτάται από τη συχνότητα των επεισοδίων και από τη γενικότερη διατροφή του ατόμου.
  • Πολλές φορές πριν τα Υπερφαγικά επεισόδια μεσολαβούν περίοδοι δίαιτας, όπου σύμφωνα με τους Fairburn και Cooper επικρατεί ο ακόλουθος κύκλος:
  1. Υπερβολική ανησυχία για την εμφάνιση και το βάρος
  2. Αυστηρή Δίαιτα
  3. Υπερφαγικά επεισόδια
  4. Με ή χωρίς αντιρροπιστικές συμπεριφορές
  • Τα άτομα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων αισθάνονται απόγνωση, ανεπάρκεια και ντροπή για τον εαυτό τους, μακροπρόθεσμα τέτοια συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν σε περιορισμό της κοινωνικής ζωής και των διαπροσωπικών σχέσεων του ατόμου και κατάθλιψη.